Skupina Škoda Transportation chystá Den otevřených dveří v Plzni

Chcete vědět, kde se vyrábí vysokorychlostní lokomotivy nebo nízkopodlažní tramvaje? Přijďte navštívit nejmodernější zázemí průmyslové gigantu – Škody Transportation. Den otevřených dveří ve Škodovce se uskuteční v sobotu 7. června 2014 od 9. do 17. hodin v areálu Škoda v Plzni. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Můžete se těšit na prohlídku plzeňské společnosti, která vyrábí špičková vozidla pro ekologickou a čistou dopravu. K vidění bude nejvíc výrobků na jednom místě v novodobé historii firmy. Jedná se například o nejmodernější lokomotivu Emil Zátopek, jednopodlažní elektrický vlak RegioPanter, ale také o výrobky, které v ČR v provozu potkat nelze  - moderní tramvaje pro maďarské město Miskolc a tureckou Konyu.

Dceřiná společnost Škoda Electric zase pro návštěvníky připraví několik nových trolejbusů, které poté zamíří například do italské Bologny nebo do bulharského přístavu Burgas. Další dvě vozidla budoucnosti – elektrobus a hybridbus – budou jezdit na pravidelné lince v areálu Škoda mezi Škodou Transportation a novou dopravní základnou Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP), která bude poprvé otevřena veřejnosti. Můžete se rovněž těšit na prohlídku samotné výroby ve Škodovce, kde například uvidíte, jak postupně vzniká nová tramvaj od svařování jednotlivých dílů až k lakování finálních produktů.

Součástí Dne otevřených dveří je také bohatý doprovodný program včetně zábavné soutěže, který je zaměřen především na děti – přijít tedy může celá rodina. Samozřejmostí je také dostatek stánků s občerstvením. Z Prahy bude navíc do Plzně mimořádně vypraven historický vlak s unikátní parní lokomotivou. Zajímavé budou i odborné přednášky.

Na jaké přednášky se můžete těšit?

Elektrické výzbroje kolejových vozidel ŠKODA“ (Ing. Milan Šrámek): 10-11

Přednáška pojednává o soudobých kolejových vozidlech značky Škoda, jejich elektrických výzbrojích a aktuálně řešených nových trendech v oboru. Zmíněny budou i některé výsledky a zajímavosti k aktuálně dodávaným a projektovaným vozidlům.

„Nové trendy ve vývoji lokomotiv“ (Ing. Petr Špalek):11-12

Téma přednášky se bude věnovat současnému stavu výroby a vývoje elektrických lokomotiv Škoda. Představeny budou i budoucí trendy a požadavky zákazníků.

„Řídicí systémy železničních vozidel“ (Ing. Jiří Šašek, Ph.D.): 12-13

Přednáška se zabývá aktuálními tématy ve vývoji řídicích systémů – například bezpečnosti softwaru, problémy rozhraní člověk - stroj a rozdělení bezpečnostních a komfortních funkcí v rámci řídicího systému.

„Cesta k úspoře hmotnosti – hybridní skříň kolejového vozidla“ (doc. Ing. Petr Heller, CSc.): 13-14

Jedním z klíčových parametrů kolejových vozidel je jejich hmotnost, na které se výrazně podílí i skříň vozidel.  U souprav metra nabízí jednu z možností optimalizace unikátní hybridní skříň, které se věnuje tato přednáška.

Nové trendy ve vývoji tramvají“ (Ing. Jiří Vokoun): 14-15

Přednáška bude zaměřena především na  současný stav tramvajového portfolia značky Škoda a moderní trendy ve vývoji nejnovějších tramvajových vozidel.

„Trendy v elektromobilitě ŠKODA"  (Ing. Jan Vejbor): 15-16

Trolejbusům, ale i hybridním a čistě bateriovým vozidlům ze Škody Electric včetně dobíjecí infrastruktury se věnuje tato přednáška. U bateriových elektrobusů je rovněž nastíněna problematika lokálních emisí a nabídka konkurence na trhu.

Jak se můžete na na Den otevřených dveří dopravit?

Pokud se chcete pohodlně svézt z centra Plzně do areálu Škody Transportation, pak můžete využít  speciální bezplatnou linku PMDP.  Autobusy budou vozit návštěvníky ze zastávky MHD u parkovacího domu Rychtářka v Tyršově ulici, a to přes zastávku U Ježíška - v ulici U Trati nedaleko Hlavního nádraží, až k areálu Škody Transportation do zastávky Techmania.

Chcete využít Škoda Transportation Express?

Místo konání:

Borská 32